Derry–Londonderry Siege: A Tale of Catholic Determination Against Protestant Oppression

Derry–Londonderry Siege: A Tale of Catholic Determination Against Protestant Oppression

Vuonna 1689 Irlannin Derryssa (nykyään Londonderry) tapahtui tapahtuma, joka jäi historiaan merkittäväksi ja traagiseksi jaksoksi. Kaksi kuukautta kestänyt piiritys näytti tuolloin katolisten ja protestanttien välillä vallinneen uskonnollisen jännitteen voiman – ja epätoivoisina taistelivat ihmiset osoittivat poikkeuksellista rohkeutta ja sitkeyttä.

Derry oli tuolloin Irlannin tärkeimmistä kaupungeista, strategisesti sijoittuna Foylejoen varrelle. Kaupungissa asui huomattava määrä katolilaisia ja protestantteja, mikä johti jatkuvaan jännitteeseen. Kun Englannin kuningas Jaakko II, katolilainen monarkki, kaatui vuonna 1688 “Kuninkaan iloinen vallankumous” -nimisessä tapahtumassa, Irlannin protestantit asettuivat vastustamaan uutta katolisen hallitsijan valintaa.

Piiritys alkoi huhtikuussa 1689, kun Williamista III:sta ja Mary II:sta koostuva protestanttiarmeija saapui Derryyn. Kaupunkia johti tuolloin Protestanttien liiton johtaja George Walker, joka luovutti kaupungin komentovaltuudet William Murraylle, taistelun koettelemassa “Londonderry’n sankarissa”. Piirittäjät olivat ylivoimaisia; heillä oli enemmän miehiä, aseita ja resursseja. Derryssa oli kuitenkin vahva puolustuslinja ja asukkaiden sitkeys oli merkittävä.

Piirityksen alkuvaiheessa derryläiset uskoivat, että apu saapuu pian. He luottivat Irlannin katolilaisen armeijan tukeen ja odottivat ranskalaisten interventioita. Kun avusta ei kuitenkaan tullut mitään, toivo alkoi hiipua ja kaupungissa vallitsi ahdistus.

Kaupunki joutui kriittisiin oloihin: ruoka ja ammusvarastot ehtyivät. Asukkaat joutuivat syömään rottia, koiriä ja jopa nahkaa selviytyäkseen. He käyttivät kaikkia keinoja puolustaa kaupunkiaan, rakentaen vahvoja linnoituksia ja käyttäen kanuunoita piirittäjiä vastaan.

Protestantit yrittivät murtaa piirityksen useaan otteeseen, mutta heitä pysäytti aina Derryssä olleiden katolisen väestön vastarinta. Kuuluisin näistä yrityksistä oli 12. heinäkuuta 1689 tapahtunut “The Crossing”, jossa protestanttien joukot yrittivät saapua kaupunkiin laivoilla, mutta katolisjoukkojen tulitus ja taistelut rannalla estivät heidän pääsyn.

Piiritys päättyi lopulta 10. elokuuta 1689. Kun William III:n joukot onnistuivat murtaamaan kaupungin puolustuslinjat, derryläiset antautuivat. Piirityksen lopputuloksena oli noin 10 000 ihmistä kuolleena tai loukkaantuneena ja Derryssä tapahtui valtava vahinko.

Vaikka piiritys päättyi protestanteille voittoon, se on merkittävä historiallinen tapahtuma monesta syystä. Ensinnäkin se osoitti katolilaisten uskonnollisen omistautumisen voimaa. Toiseksi se oli merkittävä tekijä Irlannin poliittisessa maisemassa.

Derry–Londonderry-piiritys muutti Irlantia pysyvästi ja on edelleen symboli katolis-protestanttien konfliktista. Se on myös esimerkki ihmisten rohkeudesta ja sitkeydestä äärimmaisissa olosuhteissa.

Piirityksen Tuntemattomat Faktat:

Fakta Selitys
“The Relief of Derry”: Piirityksen lopuksi protestanttien joukot saapuivat apuun ja murtoivat piirittäjien linjat, mikä johti tapahtuman nimeämiseen “Derryn Vapautukseksi”.
Fakta Selitys
Katolisten ja Protestanttien Suhde Piirityksen jälkeen katolisten ja protestanttien välinen suhde paheni entisestään. Irlannin konflikti kesti vielä monta vuosikymmentä ja päättyi vasta vuonna 1998 solmittuun Belfastiin rauhaan.

Derry–Londonderry-piiritys on historiallisesti merkittävä tapahtuma, joka muutti Irlantia pysyvästi. Se on esimerkki ihmisten rohkeudesta ja sitkeydestä äärimmaisissa olosuhteissa. Vaikka konflikti oli traaginen, se antaa meille myös arvokkaita oppeja rauhan ja sovinnon merkityksestä.